SDE++ subsidie

Ga je investeren in zonnepanelen, windmolens of andere vormen van hernieuwbare energie? Dan kun je waarschijnlijk gebruik maken van de SDE++ subsidie. 

De SDE++ subsidie gaat 10 september 2024 weer open voor aanvragen. Er is in totaal €11,5 miljard subsidie beschikbaar.

Wat is de SDE++ subsidie?

Investeer je als bedrijf in hernieuwbare energie of projecten die CO2-uitstoot verminderen? Dan kun je gebruik maken van de SDE++ subsidie. De regeling is er bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen of windmolens. 

De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat je subsidie kunt ontvangen voor de periode waarin je de installatie in gebruik neemt. De subsidie vergoedt een deel van het verschil tussen de kostprijs van de energie die je zelf opwekt en de marktwaarde van de energie die je terug levert.

Kom je in aanmerking?

Alleen bedrijven die zijn aangesloten op het net door middel van een grootverbruik aansluiting komen in aanmerking voor de SDE++. Er mag nog geen investeringsverplichting aangegaan zijn op moment van indienen van de subsidieaanvraag.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

De SDE++ subsidie is opgedeeld in 5 categorieën. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de categorie waar je investering onder valt.

1. Hernieuwbare elektriciteit

Bijvoorbeeld het opwekken van energie door middel van zonnepanelen of windturbines. Er is ook subsidie voor opwekking door osmose of waterkracht.

2. Hernieuwbaar gas

Bijvoorbeeld het opwekken van energie door verbranding van biomassa.

3. Hernieuwbare warmte

Bijvoorbeeld duurzame warmte in de vorm van zon- of geothermie.

4. CO2-arme warmte

Bijvoorbeeld het opwekken van warmte met een elektrische boiler, PVT-panelen met een warmtepomp, aquathermie of restwarmte.

5. CO2-arme productie

Productie van energie door middel van de afvang en opslag van CO2, geavanceerde hernieuwbare brandstoffen of waterstof door elektrolyse.

Hoeveel subsidie ontvang je?

De hoogte van het subsidiebedrag is onder andere afhankelijk van de hoogte van de energieprijs. Hoe hoger de energieprijs, hoe lager de subsidie uitvalt. Je krijgt dan namelijk meer van de energieafnemer. 

Andersom werkt dit net zo. Hoe lager de energieprijs, hoe hoger de subsidie. De vergoeding die je krijgt voor het terugleveren van energie is namelijk lager.

Onderstaand model laat zien hoe de hoogte van het subsidiebedrag tot stand komt.

Aanvraagronde 2024

Op 10 september gaat de SDE++ open voor aanvragen. Deze openstelling is opgedeeld in vijf fasen. Iedere fase heeft zijn eigen subsidie intensiteit. Dit is het subsidiebedrag per ton CO2-vermindering.

Vooraf moet bepaald worden wat de subsidie intensiteit van het project is. Zo kan bepaald worden in welke fase de aanvraag ingediend moet worden.

Er is €3,5 miljard meer subsidie beschikbaar dan in 2023. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het budget niet overschreden wordt. 

Meer subsidies voor verduurzaming